Door Jos Sterk

Goud zal beter presteren dan zilver zolang de S&P stijgt

Goud & zilver
De prijs van zilver bereikte in de tweede helft van september het hoogste niveau in meer dan een decennium, terwijl het witte metaal eindelijk terrein begon goed te maken ten opzichte van goud, dat nieuwe recordhoogtes blijft bereiken te midden van verslechterende wereldwijde financiële omstandigheden. De vraag die nu op de lippen van de beleggers ligt, is hoe de goud/zilver-verhouding zich de komende weken en maanden zal ontwikkelen, nu de metalen weer populair worden bij investeerders die hun vermogen willen behouden.
Goudstaven en grafiek2 0 2048x1309

Sinds 22 januari is de goud/zilver-verhouding gedaald van een jaarlijks hoogtepunt van boven de 92 naar de huidige waarde van iets minder dan 85 en velen verwachten dat deze verder zal dalen naarmate zilver eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Volgens Mike McGlone, senior grondstoffenstrateeg bij Bloomberg Intelligence, zou goud echter zijn zustermetaal kunnen blijven overtreffen als de S&P blijft stijgen.
"De consistentie waarmee goud zilver overtreft wanneer de S&P 500 ongeveer 20% boven zijn 100-weeks voortschrijdend gemiddelde ligt, kan de neiging van het toonaangevende edelmetaal om beter te presteren dan de meeste grondstoffen, versterken," zei McGlone in zijn laatste update. "Een groot risico voor 2024 zou kunnen zijn dat goud zijn voorsprong op AI-gedreven beta vergroot."
Gebaseerd op de recente sterkte van goud, zei McGlone dat er een sterke kans is dat het beter zal blijven presteren dan aandelen en andere metalen, aangezien beleggers opnieuw de aantrekkingskracht van het gele metaal ontdekken in moeilijke markten.
“Een belangrijke marktspreiding met macro-economische implicaties is goud versus de S&P 500 (SPX), en de risico's kunnen neigen naar een beter presteren van het metaal,” zei hij. "Op ongeveer hetzelfde niveau op 17 mei als eind 2019, lijkt de goud/SPX-verhouding en het totale aantal ETF-beleggingen in het metaal rijp voor beweging, wachtend op een katalysator. De mogelijkheid van een verschuiving naar instroom in goud-ETF's, na recordafname ondanks de stijgende prijs sinds 2020, zou een win-winsituatie voor de goudprijs kunnen voorspellen.”

Coin 2 Coin 1

Blijf op de hoogte rond de laatste updates over gouden munten

Er liep iets fout. Probeer je het later nog eens?

Oeps, je bent al ingeschreven!

Ontdek andere relevante artikels

Lees alle artikelen

Winkelwagen