Onze eerste keynote is volzet! Volgende keynote gaat door op 8/5/2025.
Schrijf je hier in op de wachtlijst!India voegde 27 ton toe in oktober aan de goudreserves van haar centrale bank, waarmee de totale goudaankopen op 77 ton op jaarbasis kwamen. De goudaankopen vertegenwoordigen op jaarbasis een vijfvoudige toename ten opzichte van 2023.
De centrale banken van een aantal landen blijven dus de goudmarkt domineren, waarbij Turkije en Polen respectievelijk 72 ton en 69 ton op jaarbasis aan hun goudreserves toevoegden. Deze drie centrale banken waren op hun eentje alleen al goed voor 60% van de totale wereldwijde goudaankopen die dit jaar zijn gemeld. Verschillende andere centrale banken rapporteerden toevoegingen van één ton of meer aan hun goudreserves in oktober.
Waarom kopen die centrale banken eigenlijk goud, is een vraag die we al vaker hebben gesteld. Een echt sluitende reden is er niet, maar we hebben wel sterke vermoedens waarom de centrale bankiers het goud in hun radarveld houden.
Spanningen tussen landen wereldwijd hebben de afgelopen jaren geleid tot een toename van de goudvoorraad van veel centrale banken. In sommige gevallen zijn het sancties, zoals die welke de VS oplegde aan Rusland nadat het Oekraïne was binnengevallen. Waardoor het geloof in fiat valuta’s zoals de dollar een flinke knauw heeft gekregen.
De grootste aanjager op de goudmarkt is echter China, dat op zoek is naar ‘de-dollarisering’. Of met andere woorden: de Chinezen willen af van de dollar. Over hun eigen goudaankopen blijven ze echter discreet, op dat vlak laten ze het achterste van de tong niet zien.