The House Logo

Tout va bien, Madame la marquise...

Door: HD - 01-07-2015

Wie vertrouwd is met de Franse cultuur weet dat dat bovenstaande titel weinig goeds betekent. Inderdaad, reeds 7 jaar op rij is de werkloosheid bij onze zuiderburen stijgende.

Maar liefst ongeveer 84 maanden na elkaar wordt de bevolking om de oren geslagen met een achteruitgang van de werkgelegenheid. Zoals steeds, doe aan vrij onderzoek, maak zelf uw huiswerk en klik op volgende link http://www.journaldunet.com/economie/magazine/en-chiffres/chomeurs-en-france.shtml

Het betreft een fraai (what's in a name) overzicht van de werkloosheidscijfers sedert 1996. Reeds bij de eerste grafiek “Les chômeurs en France métropolitaine » is het raak. U kan met de cursor bewegen over de rode lijn en zien hoe de werkloosheid spectaculair stijgt sedert 2008. De rest van het artikel geeft u een overzicht hoe uitzichtloos de situatie in Frankrijk is, te meer om dat werkloosheid steeds stijgende is. Het resultaat is 3.552.000 mensen zonder inkomen uit arbeid, in 2008 waren er ongeveer 2.000.000 mensen zonder arbeid. Deze evolutie kan niet zonder gevolgen blijven. Wat slecht is voor Frankrijk (tweede grootste economie van Europa na Duitsland) is slecht voor Europa en in het bijzonder voor België, wegens belangrijke handelspartner. Deze situatie staat in schril contrast met de Duitse economie die het goed stelt en weinig werklozen telt. Criticasters beweren dat er in Duitsland veel slechte statuten voor werknemers zijn. Laten we samen vaststellen dat Duitsland een begroting in evenwicht heeft, goede werkgelegenheidscijfers voorlegt en z'n overheidsschuld onder controle heeft. Wat  niet allemaal van Frankrijk kan gezegd worden. Laat ons eerlijk wezen, Frankrijk is gebuisd. Punt.

Deze spreidstand is van belang voor u als goud- en zilverbelegger. Ik kan er niet voldoende op hameren, het is net deze spreidstand, economie met twee snelheden, verschillende culturen, andere inzichten, wat zal maken dat de Euro op termijn zal desintegreren. De ECB wordt er gek van,  Duitsland heeft een hogere rente nodig om de economie te verhinderen oververhit te geraken en Frankrijk heeft een lage rente nodig om de economie aan te zwengelen. Twee zaken zijn vast te stellen, de lage rente werkt niet, want het leger werklozen blijft maar aangroeien en de Duitse economie blijft maar groeien. De eenheidsrente werkt niet. Frankrijk en Duitsland, horen niet samen in een muntunie.

U kan deze situatie vergelijken met een leraar die zou les moeten geven aan leerlingen met veel vaardigheden en aan leerlingen met veel minder vaardigheden, wel, na verloop van tijd is dit nefast voor iedereen.

Bovendien hebben alle Europese landen aangetoond dat economische groei mogelijk is zonder Euro. Helaas op korte termijn kunnen de politici het nog niet aan om het Euro los te laten, zoals de ECB zegt “er werd erg veel politiek kapitaal in de Euro geïnvesteerd”.

Zoals Mark Eyskens zegt : “principes zijn als winden, je houdt ze zo lang mogelijk, maar als dat niet meer kan, los je ze, bij voorkeur onopvallend”.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0