The House Logo

Het effect van de negatieve interestvoeten.

Door: TH / JVC - 12-04-2016

De negatieve interestvoet zou wel ’s het omgekeerde effect kunnen hebben van wat de bedoeling was. Namelijk de consumptie aanzwengelen en aldus de economie laten groeien.  Het IMF, met name Christine Lagarde, heeft al gewaarschuwd en gisteren heeft Larry Finck, grote baas van Blackrock, ook dezelfde bedenking gemaakt. Niet van de minste, me dunkt.

Het IMF zegt dat de inspanningen van de BoJ ( Japan ) tot nu toe over het algemeen ( haar woorden : broadly ) positief waren. Ook een mooie leugen trouwens. Maar goed, bestuurders van het kaliber Lagarde gaan niet dood van een leugentje meer of minder. Ze zegt verder dat het punt waarop de markt zou kunnen keren en de mensen geld gaan bijhouden ipv naar de bank te gaan heel dichtbij  komt. Gevaarlijk…zegt ze er bij.

Verschillende centrale banken passen negatieve rentevoeten toe om de inflatie in de hand te werken. Mat andere woorden, geef je geld uit want op de bank brengt het niets op.

Ik snap er zelf nog maar weinig van. Europa leeft op 0% inflatie en België op 2,24%. Misschien moeten het IMF en andere smartasses hier ’s les komen nemen. Dit ter zijde.

Er is volledig voorbij gegaan aan het feit dat mensen/consumenten niet enkel aan vandaag denken maar ook aan morgen. Iets waar bankiers en politici weinig last van hebben.

Ze hebben blijkbaar door dat indien je vermogen, groot of klein, niet genoeg interest opbrengt voor later, voor je pensioen, je inderdaad meer moet sparen. En meer sparen wil zeggen, niet uitgeven. Het ziet er naar uit dat de financiële wereld niet het risico wil lopen dat mensen geld letterlijk gaan oppotten thuis in een vaas of in de kelder of waar dan ook

En er is meer.  In hun pogingen om cash geld uit de markt te weren, blijkt nu dat de vraag naar cash toeneemt juist omdat mensen hun geld NIET naar de bank brengen. En dit brengt de banken nog meer in gevaar. Ook dit nog.

De finale nadert. Welk wit konijn gaan ze nu uit hun hoed toveren en wanneer ? Het IMF en de World Bank vergadert deze week. Ik ben benieuwd.

Stop !!   Koop goud en zilver


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0