The House Logo
goudprijs in turkse lira

Goud in Turkije

Door: HD / TH - 10-08-2018

Het lijkt er op dat president Erdogan van Turkije er alles aan doet om z'n land om zeep te helpen. Hij trekt resoluut de kaart van overheidsinmenging in de economie.
Zelfs de president van Venezuela, Maduro, moest onlangs toegeven dat het socialistisch experiment compleet mislukt is. Inderdaad Venezuela is een puinhoop geworden. Mij blijft het een raadsel waarom veel mensen blijven denken dat de overheid een goede huisvader/moeder zou zijn.
Het is net de vrije markt, wij allemaal samen, die door massale individuele activiteiten (arbeid, consumptie, sparen, studeren enz…) tot een betere wereld komen. De overheid kan nooit in het bezit zijn van alle elementen van de vrije markt om tot duurzame oplossingen te komen.
Ik pleit zeker niet voor een wild kapitalisme, maar wel voor een grote, goed werkende vrije markt en een kleine overheid met focus op veiligheid in de brede zin van het woord.  


Terug naar Turkije, met focus op overheidsinmenging en Islam. Zoals Erdogan het stelt, het westen heeft de Dollars en wij hebben Allah. Volledigheidshalve vergeet hij er bij te zeggen dat de Turkse bevolking vooral goud heeft. Wie vertrouwd is met het land weet dat je er overal goud kunt kopen, ook mini-staafjes van 1g zijn geen uitzondering. De les die wij als westerlingen kunnen leren is dat een overheid perfect in staat is een volk te ruïneren. Enkel goud en zilver beschermen tegen een experimenterende overheid. De inflatie in Turkije is zo groot dat de koopkracht uit het papiergeld verdwenen is. De reactie van goud en zilver hierop is duidelijk in bovenstaande grafiek. Goud en zilver functioneren prima als verzekering, als bescherming van koopkracht.


Als burger kunnen wij niet blind blijven voor een overheid die steeds verder faalt. Wat ook niet anders kan want een te grote overheid is gewoon niet duurzaam.

Vroeg of laat wordt ook onze munt, de euro, het slachtoffer van een falende overheid en dan heb je best een kluis vol goud en zilver.
Dan wil je echt geen papiergeld bezitten..


https://www.tijd.be/dossier/europareeks/turkse-lira-keldert/10039009.html

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0