Par JVC

Het welles nietes spelletje over de bouw: is het dieptepunt al dan niet achter de rug?

Economische politiek
Slecht nieuws geeft niemand een echt goed gevoel. Het heeft dan ook geen enkele zin om met opzet té pessimistische berichten de wereld in te sturen. Anderzijds heeft overdreven optimisme ook weinig zin. Tegen die achtergrond werkt het welles nietes spelletje over de bouw de nodige argwaan. Is het dieptepunt in de sector al dan niet achter de rug? De Nationale Bank zegt van wel, Embuild van niet.
Schermafbeelding 2024 12 18 om 10 04 17

Het dieptepunt voor de bouw is nog niet achter de rug: er moet geen herstel worden verwacht voor 2026 of 2027. Dat is alleszins de stelling van Embuild, de vroegere Confederatie van de Bouw. Embuild Vlaanderen is de voornaamste spreekbuis van de bouwsector in Vlaanderen en vertegenwoordigt meer dan 10.000 lidbedrijven. Als vakorganisatie weet ze dan ook waarover ze spreekt.

Embuild is dus het niet eens met de bewering van de Nationale Bank dat het dieptepunt in de bouw achter de rug ligt. We citeren het persbericht van Embuild: “Integendeel, 2025 wordt eveneens een beroerd jaar voor de bouw- en installatiesector. Sinds eind 2021 zit de sector in zwaar weer. Dit jaar daalt de activiteit met 0,4% en volgend jaar gaan we eveneens achteruit (met 0,3%). Vooral de woningbouw kreeg het dit jaar opnieuw bijzonder hard te verduren met een activiteitsdaling van maar liefst 7,3% en dat na twee al zeer slechte jaren en ook in 2025 is er sprake van een daling (met 3,3%).”

De pijn lijkt bovendien erg diep te zitten, want ook de subsector renovatie wordt niet gespaard: “

Ook de woningrenovatie sukkelt verder ineen. Bovendien zullen de infrastructuurwerken vanaf 2025 ook achteruitgaan omdat de overheidsinvesteringen vertragen. Voor Embuild is het duidelijk: de komende federale regering moet bouwen en verbouwen stimuleren met een btw van 6% op renovatie en op verkoopprojecten van sloop en herbouw en tegelijkertijd de investeringen in infrastructuur optrekken van 3 miljard in 2022 tot 5 miljard in 2029.”

Dit scenario wordt dus ontkend door onze Nationale Bank, die ons probeert te overtuigen dat het ergste van de crisis in de bouw achter de rug is. De vraag is uiteraard wie we nu moeten geloven. De lezer neemt ons waarschijnlijk niet kwalijk dat we het meeste geloof hechten aan de vakmensen uit de sector. Alle berichten die ons bereiken, geven aan dat de bouwsector nog steeds door slecht weer trekt. En het ziet er dus niet naar uit dat we beterschap mogen verwachten.

Coin 2 Coin 1

Blijf op de hoogte rond de laatste updates over gouden munten

Une erreur s'est produite. Veuillez réessayer plus tard.

Oups, vous êtes déjà inscrit(e) !



Découvrez d'autres articles pertinents

Voir tous les articles

Panier