Par JVC

Hallo Bart Dewever & Co: het voorbeeld van Argentinië toont aan dat minder overheid de inflatie kan helpen beteugelen

Buitenland
Woorden wekken, voorbeelden strekken. Steeds meer economen beginnen in te zien dat de strijd tegen inflatie alleen gewonnen kan worden door de overheidsuitgaven aan te pakken. In België is dat besef nog niet doorgedrongen, maar in de VS is dat inmiddels wel al het geval. Op beperkte schaal voorlopig, dat wel.
Flag of Argentina

De traditionele aanpak van de inflatie is uiteraard het verhogen van de rentevoeten. Maar dat lijkt vooral een doekje voor het bloeden te zijn. Steeds meer economen beginnen in te zien dat de strijd tegen inflatie alleen gewonnen kan worden door de overheidsuitgaven aan te pakken. En ook op de financiële markten groeit het besef dat het anders kan en moet. Want er is een land dat via deze ongewone aanpak successen heeft geboekt. Een land dat nog niet zo lang geleden als een economisch vagevuur gold. Inderdaad, we praten over Argentinië.

Deloitte besteedde een rapport aan dit land, waarin de zaak uit de doeken werd gedaan. De inhoud van het rapport klinkt verfrissend. De afgelopen jaren heeft Argentinië te maken gehad met een economische en sociale crisis die gekenmerkt wordt door hoge inflatie, devaluatie van de munt, dalende reële lonen en een toenemend deel van de bevolking dat onder de armoedegrens belandde. Vanaf december 2023 is de regering onder president Javier Milei begonnen met een stabilisatieprogramma dat gericht is op het bereiken van een begrotingsevenwicht. Als gevolg hiervan registreerde het land in 2024 negen opeenvolgende maanden met een begrotingsoverschot. Dat was geleden van 2008. Ter vergelijking: 2023 werd nog afgesloten met een tekort op de begroting van 4,4%.

Deze prestatie werd mogelijk gemaakt door een combinatie van het verlaging van een aantal uitgaven met de verhoging van lonen en pensioenen. Het verlagen van de overheidsuitgaven was niet eenvoudig, maar de huidige Argentijnse regering heeft de maatregelen wel door het Congres geduwd. Het land zat dan ook compleet aan de grond.

Moet de rest van de wereld dit voorbeeld volgen? Het is natuurlijk nog wat vroeg om al victorie te kraaien. De Argentijnse problemen zijn natuurlijk verre van opgelost, maar in ieder geval is een stap in de goede richting gezet. Andere landen, waaronder ons land zijn nog niet zo ver. Maar het zal duidelijk zijn dat we ook hier uit een ander vaatje gaan tappen. In de VS is de geest alvast uit de fles, hoewel er nog niets concreets is opgelost. In Brussel slapen ze echter rustig verder. 

Coin 2 Coin 1

Blijf op de hoogte rond de laatste updates over gouden munten

Une erreur s'est produite. Veuillez réessayer plus tard.

Oups, vous êtes déjà inscrit(e) !

Découvrez d'autres articles pertinents

Voir tous les articles

Panier