Duitsland kampt met hoogste aantal faillissementen sinds grote financiële crisis, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers. In 2024 vroegen 364 grote bedrijven met een jaaromzet van meer dan € 10 miljoen faillissement aan, een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit staat in schril contrast met 2020, het eerste jaar van de Covid-19-pandemie, toen ‘maar’ 292 van dergelijke bedrijven failliet gingen. De sectoren die het zwaarst getroffen zijn, zijn onder meer toeleveranciers van de automobielindustrie, machinebouw, bouw en gezondheidszorg.
Tijdens de financiële crisis in 2009 gingen ongeveer 1.400 vennootschappen en bedrijven per maand over kop. Nu is we dat niveau weer bereikt, en dat heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt.
Steeds minder bedrijven nemen personeel aan, zo stelt het Duitse onderzoeksinstituut Ifo vast. Daarentegen neemt het aantal bedrijven dat banen wil schrappen toe. Bijna alle sectoren overwegen banen te schrappen.
Maar ook België ontsnapt niet aan de bui. In december 2024 werden er volgens Statbel 1.033 faillissementen uitgesproken. In vergelijking met december 2023 een stijging met 8,85%. Hiermee werd het jaar 2024 afgerond met 11.549 bedrijven die over de kop gingen. Na 2019 en 2013 is dit het op twee jaar na hoogste cijfer ooit. Er kwamen wel een record aantal jobs op de tocht te staan als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever.
Het uitzonderlijk hoge aantal faillissementen in 2019 was echter geen conjunctureel gegeven, maar het directe gevolg van de nieuwe faillissementswetgeving in 2018 gecombineerd met de lancering met de eveneens toenmalig nieuwe wetgeving op vennootschappen en verenigingen. Die zorgde ervoor dat er ook faillissementen werden uitgesproken op verenigingen zoals vzw’s en vrije beroepen. Verder moeten we inderdaad naar het jaar 2013 terug, toen de naweeën van de dubble-dip crisis nog voelbaar waren in de faillissementscijfers, om een hoger cijfer terug te vinden.
Wat mogen we hieruit concluderen? Op de eerste plaats dat 2025 zich als een moeilijk jaar aankondigt, met Donald Trump in het Witte Huis als wild card. Het heeft waarschijnlijk geen zin om de politieke partijen op te roepen om zo snel mogelijk een regering te vormen. De ervaring leert echter dat die oproep aan dovemansoren wordt gedaan. De kans is groot dat we beter onze veiligheidsgordels vastmaken met het oog op wat nog komen gaat.