Par JVC

Gevraagd: Wirtschafswunder 2.0

Buitenland, Economische politiek
Donkere wolken pakken zich samen boven de Europese maakindustrie. En de Belgische bedrijven weten er alles van.
Pexels soumyojit sinha 1257911955 28949953 1 scaled

De PPI-indices (zeg maar: de groothandelsprijzen) van de eurozone logen er niet om: De Europese maakindustrie gaat door een diep dal. Duitsland, traditioneel de motor van de Duitse industrie, laat het ditmaal feestelijk afweten. Daarom dringend gevraagd: een Wirtschafswunder 2.0. Graag ook eentje voor ons land, want hier lijkt geen vijf na twaalf, maar kwartier na twaalf voor de maakindustrie.

De problemen zitten diep, erg diep. Is het Duitse groeimodel houdbaar?; zo vraagt ABN Amro zich af. De slechtere handelsvooruitzichten bij onze oosterburen komen bovenop de structurele problemen waar Duitsland de afgelopen jaren mee te kampen heeft gehad. Chronische (publieke) onderinvesteringen en vergrijzing van de bevolking drukken op de potentiële groei, maar het concurrentievermogen van de industrie is waarschijnlijk op korte termijn de grootste zorg. 

In de machtige Duitse auto-industrie is de lijst van uitdagingen groot. Denk aan de stijgende loonkosten per eenheid product, zo merkt het team economen van ABN Amro op. Of de intrede van China, dat langzaam van leverancier en bron van vraag is veranderd in een concurrent, zelfs op Duitse en andere Europese thuismarkten. 

Het beeld dat ABN Amro ons voorhoudt, liegt er niet om. In andere industriële sectoren, zoals de energie-intensieve chemie, vormen de hogere energiekosten in vergelijking met mondiale concurrenten een blijvend nadeel. Het resultaat is dat de Duitse industriële basis wereldwijd marktaandeel verliest en Duitsland zich niet, zoals in het verleden, uit een zwakke conjunctuur kan exporteren. 

De industriële activiteit zal naar verwachting enige impuls krijgen van de huidige lage basis. De lagere rente stimuleert uiteindelijk de vraag naar kapitaalgoederen, zowel direct als indirect via de activiteit in andere sectoren zoals de bouw. Toch is het onwaarschijnlijk dat de industrie een belangrijke groeimotor wordt binnen de voorspellingshorizon van ABN Amro.

Kijken we naar België, dan staat het huilen ons nader dan het lachen. Agfa-Gevaert, ooit een paradepaardje van de Belgische technologiesector, is een lamme eend geworden. Waar honderden jobs voor de bijl gaan. Het aandeel Agfa is op de beurs een penny stock geworden. Moet er nog zand zijn?

Coin 2 Coin 1

Blijf op de hoogte rond de laatste updates over gouden munten

Une erreur s'est produite. Veuillez réessayer plus tard.

Oups, vous êtes déjà inscrit(e) !

Découvrez d'autres articles pertinents

Voir tous les articles

Panier