De goudprijs bereikte vorige week donderdag het hoogste niveau in vier weken. Ondanks een terugval gisteren tot onder $ 2.700 (vanmorgen werd er gehandeld aan $ 2.680). Dit is in strijd met de gebruikelijke omgekeerde relatie met de sterkte van de Amerikaanse dollar en de stijging van de rendementen op staatsobligaties. De dollar ligt namelijk goed op koers. Terwijl de obligatierendementen stegen en dat niet alleen in de VS.
Wat is er aan de hand? De beleggers maken zich zorgen over de oplopende Amerikaanse overheidsschulden. De 'bond vigilantes' eisen hogere rendementen op staatsobligaties in het licht van het risico dat die Treasurys vertegenwoordigen, tegen de achtergrond van het Amerikaans schuldenprobleem. De tekorten op de begroting bereikten zulke hoge niveaus ten opzichte van het BBP dat de financiële markten beseffen dat het zo niet lang meer verder kan.
De snelle stijging van het rendement op de 10-jarige Treasury begon met de serie renteverlagingen die door de Federal Reserve werden aangekondigd. Dat klinkt contradictorisch, maar die stijging is geen toeval. De beleggers vrezen namelijk dat de Fed de controle over de rente verliest. Dat is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend en voedt dus de stijging van de obligatierendementen.
Ondertussen wordt de dollar sterker, ondanks de zorgen over de Amerikaanse begroting. De ‘greenback’ blijft een veilige haven in moeilijke tijden. Uiteraard krijgt de dollar ook steun van de hogere obligatierendementen".
Vorige week woensdag was de opbrengst van de 10-jarige Treasury met 1,07 procentpunten gestegen ten opzichte van het dieptepunt voor 52 weken op 16 september, volgens Dow Jones Market Data. De ICE US Dollar index is dit jaar tot nu toe met 0,6% gestegen, op basis van de koers van afgelopen donderdag.