“De verkopen van goud zijn enigszins beperkt gebleven, maar de grootste traders hebben de afgelopen week toch bijna 5 ton nominaal goud geliquideerd,” zei Ghali in een onderzoeksnota. “Dit staat in contrast met het sentiment van westerse beleggers.
Ghali zei dat de interesse vanuit Amerika en Europa vooral wordt gedreven door zorgen over inflatie en valutaverval.
“Voor westerse beleggers nemen de zorgen over monetaire inflatie toe, omdat deelnemers de reactie van de Fed als asymmetrisch beschouwen, terwijl de Amerikaanse economie op veel gebieden redelijk presteert,” zei hij. “We verwachtten een meer gematigde normalisatie van het monetaire beleid, aangezien een agressieve wereldwijde versoepeling, zoals de huidige marktverwachtingen, doorgaans plaatsvindt als reactie op verslechterende economische of financiële omstandigheden.”
“Dit vooruitzicht van monetaire inflatie heeft historisch gezien de goudprijzen ondersteund, maar vergis je niet, in reële termen staan de prijzen al op niveaus die sinds de jaren tachtig niet meer zijn gezien. De positie van macrofondsen is al extreem, de koopactiviteit van centrale banken is vertraagd, en hersteld vertrouwen in Azië kan een belangrijke drijfveer voor de vraag naar goud wegnemen,” voegde hij eraan toe. “Op korte termijn drijft de mogelijkheid van een directe confrontatie tussen Iran en Israël nog meer kapitaal naar goud.”
Ghali heeft de laatste tijd een waarschuwende toon aangeslagen te midden van de optimisten in de edelmetaalmarkten. Begin september waarschuwde hij dat de goudmarkt overbought leek volgens verschillende belangrijke indicatoren, en dat de prijzen met $200 of meer per ounce zouden kunnen dalen.
“Ik denk absoluut dat er risico is,” zei Ghali zodra de goudprijs de kaap van $2.500 bereikte. “De situatie op de goudmarkt nu, hoe je het ook bekijkt, is gewoon niet dezelfde als een paar maanden geleden.”
Volgens Ghali was er aan het begin van 2024 sprake van een historische ontkoppeling tussen de posities van fondsbeheerders in goud en de renteverwachtingen van de markt.
“Dat is echt wat volgens ons de rally in de goudmarkten in gang zette,” zei hij. “De fondsbeheerders hadden historisch gezien te weinig posities, wat opmerkelijk was, gezien de verwachting dat dit het eerste jaar zou zijn van een renteverlagingscyclus. De rally werd vervolgens verlengd door zeer significante koopactiviteit op de fysieke markten.”
Maar Ghali zei dat de situatie op de goudmarkt sindsdien drastisch is veranderd.
“Als je naar vandaag kijkt, zijn de posities van fondsbeheerders niet alleen fors gestegen, ze bevinden zich zelfs op historische maximum niveaus,” zei hij. “We hebben het over dezelfde niveaus die zeer significante lokale pieken markeerden rond het Brexit-referendum in 2016, rond het ‘stealth QE’-narratief in 2019, en rond de piek van de Covid-crisis in maart 2020.”
“In onze optiek zijn veel van de bullish verhalen die door beleggers worden verdisconteerd al in de markt in geprijsd,” voegde hij eraan toe.
“En tegelijkertijd zijn de fysieke markten totaal anders dan een paar maanden geleden,” zei Ghali. “Er is een kopersstaking in Azië. Bedenk wel dat een groot deel van die koopactiviteit waarschijnlijk verband hield met een valuta-afwaarderingshedge, waarbij retail beleggers deels hun vermogen wilden diversifiëren op een moment dat de vastgoedmarkten in China instortten, de aandelenmarkten crashten, en de obligatiemarkten niet per se als een goede investering werden gezien, dus er was echt geen andere alternatieve plek dan goud om je kapitaal naartoe te verplaatsen.”
Ghali zei dat het vooruitzicht dat vandaag door de markten wordt in geprijsd totaal anders is. “We hebben het over een zachte landing, ondersteund door een vrij agressieve renteverlagingscyclus,” merkte hij op. “Kapitaal zou moeten verschuiven van gebieden waar het minst productief is naar de meest productieve, dus als de markt gelijk heeft over deze wereldwijde macroverwachting, zou je eigenlijk verwachten dat kapitaal naar productievere doeleinden gaat, wat niet strookt met wat momenteel in goud is in geprijsd.”